BLOG

Hogyan aszaljunk?

2024.04.22 10:00

Aszalás házilag?!

A termények tartósításának egyik módja a jó öreg befőzés, amikor dunsztolással évekre palackba zárhatjuk az ételek dzsinnjét. Azonban, ha egészségesebb módon szeretnénk őket tartósítani, aszaljunk! Ehhez érdemes végig gondolni, hogy mi mindent lehet aszalni. A lehetőségek szinte végtelenek, mi legalábbis évek óta nem bírunk leállni :)

Aszalni nem olyan egyszerű, mint elsőre gondoljuk, hiszen egy nagyon időigényes folyamat, és érdemes pontosan ismerni az adott termény tulajdonságait. Felhasználáshoz csak szép, érett, de nem túl érett, egészséges darabokat válasszunk!

Aszalni lehet sütőben, aszalógéppel vagy a napon is. Fontos a megfelelő hőfok és a szellőzés. Ha nagyon alacsony hőfokon történik az aszalás, és nem vonunk el elég vizet, akkor könnyen penészedés lesz a vége, és akkor hiába dolgoztunk. Ha pedig túl magas a hőfok, akkor karamellizálódik a gyümölcscukor, és lesz egy pirult utóíze a gyümölcsnek, ami csökkenti az aszalvány élvezeti és tápértékét is. A kész aszalványok a zárt, száraz és hűvös helyet szeretik, így érdemes tárolni őket :)

Miért érdemes aszalt gyümölcsöket enni?

  • a termények vitamin és tápanyag értéke csupán csak minimálisan csökken
  • nem igényel adalékanyagot vagy tartósítószert
  • nem igényel hozzáadott cukrot

Ha nem kockáztatnál, de mégis vágysz a gyümölcs aszalvány koncentrált esszenciáira, válaszd Mártallérjaink egyikét: www.martaller.hu 

  • 21 féle ízből választhatsz
  • jelenleg 7 féle válogatásból

AKCIÓKÉRT KATTINTS IDE: https://www.martaller.hu/shop_artspec.php?artspec=1 

-

Webáruház készítés